Stoma in prvi tedni z njo

Prvi tedni s stomo so lahko za nove stomiste pravi izziv, ki pa ga kasneje, ko se navadite na stomo, premagate z levo roko. Prvih nekaj dni po operaciji stome se boste osredotočili na okrevanje. Ko se boste prilagajali na svoj nov način življenja, boste morda nekoliko zaskrbljeni. Vendar se boste morda lažje psihično pripravili na to, kar vas čaka, če boste že vnaprej vedeli, kaj lahko pričakujete.

Po operaciji stome – zbujanje s stomo

Ko se zbudite po operaciji, lahko pričakujete naslednje:

  • Stoma je lahko otekla.
  • Po operaciji se na trebuh namesti prozorna stomalna vrečka, ki omogoča, da lahko negovalno osebje pregleda stomo. 
  • Morda boste imeli izpeljan dren za drenažo in na telo priključene infuzije, urinski kateter in epiduralni kateter.
  • Kasneje, ko bo vaša stoma delovala in se boste pripravljali na odpust domov, boste lahko izbrali in uporabili sistem vrečk, ki bo ustrezal vašim potrebam.

Po operaciji se boste morda počutili šibke in čustvene. To je povsem normalno. Za okrevanje je potreben čas. 

 

 

 

 

Medtem ko okrevate po operaciji, se boste morda težko spopadali z vašo stomo in skrbeli zanjo. Z napredovanjem okrevanja in s pridobivanjem moči boste lažje in hitreje skrbeli zanjo. 

Prvih nekaj tednov po vrnitvi domov bo vaša vsakodnevna rutina s stomo seveda zahtevala več časa. Ko boste pridobili več samozavesti pri negi in oskrbi stome, bodo vaša rutina in menjave vrečk postale učinkovitejše in bodo k obisku kopalnice dodale le nekaj minut. 

Vaš trebuh bo po operaciji morda še vedno otekel, zato nosite oblačila, v katerih se boste počutili udobno. Poskusite se redno gibati. Vstajanje in hoja po hiši ali vrtu bosta pripomogla k splošni prekrvavitvi ter zmanjšala občutek otekanja in nelagodja v medenici in spodnjih okončinah.

Aktivnosti, ki se jim je treba izogibati

Po operaciji stome lahko pride do herniacije. Nekatere aktivnosti lahko povzročijo nelagodje v trebuhu in povečajo tveganje za nastanek hernije okoli stome. V prvih dneh po operaciji se izogibajte aktivnostim, kot so: 

  • košenje trave 
  • potiskanje vozička – otroškega, nakupovalnega ali invalidskega
  • kopanje na vrtu
  • dvigovanje težkih predmetov
  • premikanje pohištva ali uporaba sesalnika

V prvih tednih po operaciji prav tako ne smete voziti avtomobila. Stranski učinki zdravil in anestetika lahko upočasnijo vaš reakcijski čas in zmanjšajo koncentracijo. Preden začnete ponovno voziti se morate prepričati, ali ste popolnoma sposobni varno upravljati vozilo. Za nasvete se obrnite na vašo medicinsko sestro za nego stome. 

Pomembno je, da ste potrpežljivi sami s seboj  

Vaš napredek bo nihal, potekal bo dobro in občasno tudi slabše. Na začetku se vam bo morda zdelo, da nekaj dni naredite dva koraka naprej, naslednji dan pa en korak nazaj. Lahko se počutite solzavi, razdražljivi in odrezavi. To je normalna reakcija po operaciji in med okrevanjem. Pogovorite se z družino in s prijatelji, da bodo razumeli, kako se počutite, kar vam lahko pomaga zmanjšati tesnobo in bolje razumeti svoja čustva. 

Počutite se udobno v lastni koži

Imate o stomi dodatna vprašanja? Za vas smo pripravili knjižico Življenje s stomo, kjer najdete koristne nasvete o oskrbi stome. Prenesete si jo lahko s klikom na spodnji gumb.

Za še več nasvetov pa nas lahko spremljate tudi na uradni Facebook strani Jaz, stoma in Dansac ter v zaprti skupini Življenje s stomo.

Deli:

Lahko pomagamo?

Ne glede na to ali ste stomist, negovalec ali zdravstveni delavec, če imate vprašanja o izdelkih Dansac in kako jih uporabiti, vam lahko pomagamo.

Prijavite se na
e-novice

    Življenje
    s stomo

    Naša želja je spodbuditi osebe s stomo oziroma tiste, ki se na to spremembo šele pripravljajo, da je življenje s stomo lahko ravno tako lepo in izpopolnjeno.

    NAROČITE
    BREZPLAČEN
    VZOREC