Ileostoma

Ileostoma je kirurško narejena odprtina na zadnjem delu tankega črevesa, ileuma.
Običajno se nahaja v desnem spodnjem delu trebuha. Lahko je začasna ali stalna.

Kje se stoma naredi oziroma nahaja?

V večini primerov kirurg za izpeljavo stome uporabi zadnji del tankega črevesa. Ileum je izpeljan skozi odprtino v treušni steni.

Stalno ileostomo se izvede takrat, ko se pacientu odstrani celotno debelo črevo, danko in zadnjik. Začasno se izvede takrat, ko je treba odvajanje blata po naravni poti izključiti le za določen čas.

Kako ileostoma deluje?

Ileostoma odvaja fekalno tekočino, žolčno obarvano. Čeprav je vsebina po navadi vedno tekoča, sta volumen in konsistenca izločka odvisna od mesta stome na tankem črevesu.

Kako izgleda stoma?

Stoma je rdeče barve, vlažna in brez živčnih končičev, zato na njen ne čutite ničesar. 

Kaj je ileostomalna vrečka?

Izdelki za oskrbo ileostome so namenjeni zbiranju blata. Drenažno vrečko imenujemo tudi ileostomalna vrečka. Izdelka Dansac Nova 1 zaprta vrečka in Dansac Nova 1 FoldUp vrečka sta posebej oblikovani za paciente z ileostomo. Izdelka vsebujeta filter, ki nudi dodatno zaščito pred neprijetnimi vonjavami in zmanjšuje nevarnost nastanka vakuuma.

Lahko pomagamo?

Ne glede na to ali ste stomist, negovalec ali zdravstveni delavec, če imate vprašanja o izdelkih Dansac in kako jih uporabiti, vam lahko pomagamo.

Prijavite se na
e-novice

  Življenje
  s stomo

  Naša želja je spodbuditi osebe s stomo oziroma tiste, ki se na to spremembo šele pripravljajo, da je življenje s stomo lahko ravno tako lepo in izpopolnjeno.

  NAROČITE
  BREZPLAČEN
  VZOREC