Kolostoma

Beseda kolostoma izhaja iz dveh grških besed: colon, ki pomeni debelo črevo, in stoma, ki pomeni odprtina. kolostomi govorimo takrat, ko je debelo črevo speljano skozi trebušno steno z namenom, da kirurg oblikuje umetni zadnjik, skozi katerega stomist izloča blato. Odvajanje blata mimo debelega črevesa ali zadnjika je treba izpeljati zaradi različnih bolezni in težav.

Kje se stoma naredi oziroma se nahaja?

Izvede se jo lahko na skoraj vseh predelih debelega črevesa. Pogostejše so na levi strani oz. na črevesni vijugi (sigmostoma) in prečnem delu debelega črevesa (transferzostoma). Točno mesto je odvisno od zdravstvenih razlogov za operacijo.

Kako kolostoma deluje?

Kolostoma odvaja fekalno tekočino. Volumen in kosistenca izločka sta odvisna od vsakega primera posebej in od mesta stome na debelem črevesu. Tak odvod je običajno trajen, so pa tudi primeri, ko je stoma začasna za razbremenitev črevesja.

Kako izgleda stoma?

Stoma je rdeče barve, vlažna in brez živčnih končičev, zato na njen ne čutite ničesar. 

Kaj je kolostomalna vrečka?

Kolostomalna vrečka za kolostomo je namenjena zbiranju blata.

Lahko pomagamo?

Ne glede na to ali ste stomist, negovalec ali zdravstveni delavec, če imate vprašanja o izdelkih Dansac in kako jih uporabiti, vam lahko pomagamo.

Prijavite se na
e-novice

  Življenje
  s stomo

  Naša želja je spodbuditi osebe s stomo oziroma tiste, ki se na to spremembo šele pripravljajo, da je življenje s stomo lahko ravno tako lepo in izpopolnjeno.

  NAROČITE
  BREZPLAČEN
  VZOREC