Kaj je kolostoma?

Kolostoma je kirurško ustvarjena odprtina v debelem črevesu. Majhen del črevesa je speljan skozi trebušno steno in zašit na kožo. Kolostomo se lahko oblikuje iz skoraj vsakega dela debelega črevesa, vendar se najpogosteje uporabljata sigmoidni kolon in prečni del debelega črevesa. Natančen položaj dela je odvisen od zdravstvenega razloga za operacijo.

Kolostoma preusmeri tok blata. Izločki, volumen in konsistenca se razlikujejo od primera do primera in so delno odvisni od lokacije stome v debelem črevesu. Kolostomalna vrečka zbira blato iz debelega črevesa.

Zakaj je potrebna operacija kolostome?

Veliko ljudi po vsem svetu je že imelo operacijo stome. Ta poseg v številnih primerih rešuje življenja. Pri nekaterih je bila operacija stome potrebna zaradi nesreče. Drugi jo lahko potrebujejo kot zdravilo za bolezni črevesja ali za odpravo prirojene invalidnosti. 

Več različnih bolezni in obolenj lahko privede do kolostomije. Nekatere težave, zaradi katerih je morda treba izvesti to vrsto operacije, vključujejo:

  • rak 
  • Divertikulitis
  • poškodba/perforacija
  • hudo zaprtje
  • poškodbe po obsevanju 

 

 

Imate o kolostomi dodatna vprašanja?

Naša ekipa in osebni zdravnik vam z veseljem priskočimo na pomoč. V primeru vprašanj svetujemo, da si jih zapišete, lahko pa vodite tudi svoj dnevnik za stomo.

Za še več nasvetov pa nas lahko spremljate tudi na uradni Facebook strani Jaz, stoma in Dansac ter v zaprti skupini Življenje s stomo. 

Deli:

Lahko pomagamo?

Ne glede na to ali ste stomist, negovalec ali zdravstveni delavec, če imate vprašanja o izdelkih Dansac in kako jih uporabiti, vam lahko pomagamo.

Prijavite se na
e-novice

    Življenje
    s stomo

    Naša želja je spodbuditi osebe s stomo oziroma tiste, ki se na to spremembo šele pripravljajo, da je življenje s stomo lahko ravno tako lepo in izpopolnjeno.

    NAROČITE
    BREZPLAČEN
    VZOREC