Vrnitev na delo po operaciji stome

Vrnitev na delo po operaciji stome

 

Z malo priprave bi morala vrnitev na delo po operaciji stome potekati gladko.

Preberite nasvete za lažjo vrnitev na delo.

 

 

 

Preberite namige in nasvete za vrnitev na delo s stomo.

Običajno je, da ste po operaciji stome nekoliko zaskrbljeni glede vrnitve na delo. Ko si opomorete in ste se pripravljeni vrniti na svoje delovno mesto, morate narediti le nekaj preprostih in praktičnih korakov, da se prepričate, ali ste pripravljeni in ali lahko pri delu zaščitite svojo stomo.

Kdaj se vrniti na delo?

O primernem času, da se po operaciji stome vrnete na delo, se pogovorite s svojo enterostomalno terapevtko. Preden se vrnete na delo, se boste v prvih dveh do štirih tednih morda želeli z delodajalcem pogovoriti o možnosti začetka dela s krajšim delovnim časom. Večina delodajalcev z veseljem pomaga, če lahko.

Splošni nasveti za delo s stomo

Stoma vas ne sme omejevati pri vrsti ali izbiri dela, ki ga opravljate. Vendar je smiselno upoštevati nekaj preprostih, zdravorazumskih smernic:
• Med delovnim dnem redno jejte in pijte.
• Če na delovnem mestu dvigujete težke stvari, razmislite o nošenju pasu za podporo abdomna.
• Če delate na gradbišču, bi bilo dobro, da čez stomo nosite zaščito.
• V službi imejte rezervni komplet za menjavo vrečke.

Svojo enterostomalno terapevtko povprašajte o pasovih, ščitnikih in drugih izdelkih, ki bi lahko bili koristni v vašem delovnem okolju.
Pogovor o stomi s sodelavci

Ne bodite zaskrbljeni glede pogovora s sodelavci, ko se vrnete na delo po operaciji stome. Izmenjava informacij o vaši operaciji stome je osebna odločitev. Ni treba, da kdor koli v službi ve za vašo stomo, če tega ne želite. Če želite nekaterim sodelavcem povedati o svoji operaciji, se odločite, komu želite povedati in koliko želite, da vedo.

 

 

Imate vprašanje?

Naša ekipa in osebni zdravnik vam z veseljem priskočimo na pomoč. V primeru vprašanj svetujemo, da si jih zapišete, lahko pa vodite tudi svoj dnevnik za stomo.

Za še več nasvetov pa nas lahko spremljate tudi na uradni Facebook strani Jaz, stoma in Dansac ter v zaprti skupini Življenje s stomo. 

Deli:

Lahko pomagamo?

Ne glede na to ali ste stomist, negovalec ali zdravstveni delavec, če imate vprašanja o izdelkih Dansac in kako jih uporabiti, vam lahko pomagamo.

Prijavite se na
e-novice

    Življenje
    s stomo

    Naša želja je spodbuditi osebe s stomo oziroma tiste, ki se na to spremembo šele pripravljajo, da je življenje s stomo lahko ravno tako lepo in izpopolnjeno.

    NAROČITE
    BREZPLAČEN
    VZOREC