Stoma in potovanje

Potovanje s stomo je lahko doživetje

Potovanje po svetu in obiskovanje zanimivih ter eksotičnih krajev je eden največjih življenjskih užitkov. Potovanje s stomo lahko poteka enako, kot pred operacijo stome. Stomisti lahko potujemo z različnimi prevoznimi sredstvi in v različne kraje, seveda pa je potrebno potovanje načrtovati in imeti s seboj vedno dovolj pripomočkov za nego in oskrbo stome. Pri potovanju z letalom je koristno, da imamo v ročni prtljagi osnovni komplet za oskrbo stome. Tako se bomo izognil tudi morebitnim neprijetnostim v primeru, če bi se prtljaga izgubila oziroma bi nanjo moral dlje čakati.

Nasveti za brezskrbno potovanje s stomo 

Pridobite potrdilo za potovanje s stomo

Potrdilo za potovanje s stomo je na voljo pri vaši medicinski sestri enterostomalni terapevtki. V primeru, da bi morali pri carini ali varnostnem pregledu na letališču pojasniti svoje pripomočke za stomo, vam bo potrdilo pomagalo prihraniti čas.

Imejte pri sebi informacije v primeru nepredvidenih dogodkov

Vedno imejte pri sebi podatke o vseh svojih pripomočkih za stomo – proizvajalca, ime, številko, velikost itd. – za primer, da bi potrebovali nadomestne izdelke. Pri sebi imejte tudi telefonsko številko vašega dobavitelja pripomočkov za stomo. Če nameravate odpotovati za daljši čas, vprašajte svojo medicinsko sestro enterostomalno terapevtko, kako lahko stopite v stik z medicinsko sestro za nego stome ali lokalnim zastopnikom v kraju, kamor nameravate odpotovati, da boste lahko deležni pomoči, če bi jo potrebovali.

Bodite previdni pri hrani in pijači

Sprememba pitne vode lahko povzroči spremembo črevesnih navad. V tujini pijte le ustekleničeno vodo. Preverite, ali je tesnilo steklenice nepoškodovano, tako da držite steklenico obrnjeno navzdol in poglejte, ali pušča.

Nasveti za različne oblike potovanj

  • Potovanje z letalom: V ročni prtljagi imejte vedno dovolj pripomočkov za stomo za nujne primere. Pred pakiranjem ne pozabite prerezati in pripraviti pripomočkov za stomo, saj lahko škarje spakirate le v oddano prtljago. Če je mogoče, rezervirajte sedež ob prehodu, da boste imeli lažji dostop do stranišča.
  • Potovanje z ladjo: Če se odpravite na daljše potovanje, bo zagotovo med člani posadke tudi medicinsko osebje, ki vam v nujnem primeru lahko pomaga.
  • Potovanje z vlakom: S seboj imejte dovolj tekočine in priskrbite si varen prigrizek.
  • Potovanje po cesti: Če potujete z avtom, se lahko večkrat ustavite na postajališčih. Če potujete z avtobusom, pa preverite, če imajo na voljo stranišče.

 

Imate vprašanje?

Naša ekipa in osebni zdravnik vam z veseljem priskočimo na pomoč. V primeru vprašanj svetujemo, da si jih zapišete, lahko pa vodite tudi svoj dnevnik za stomo.

Za še več nasvetov pa nas lahko spremljate tudi na uradni Facebook strani Jaz, stoma in Dansac ter v zaprti skupini Življenje s stomo. 

Deli:

Lahko pomagamo?

Ne glede na to ali ste stomist, negovalec ali zdravstveni delavec, če imate vprašanja o izdelkih Dansac in kako jih uporabiti, vam lahko pomagamo.

Prijavite se na
e-novice

    Življenje
    s stomo

    Naša želja je spodbuditi osebe s stomo oziroma tiste, ki se na to spremembo šele pripravljajo, da je življenje s stomo lahko ravno tako lepo in izpopolnjeno.

    NAROČITE
    BREZPLAČEN
    VZOREC