Stoma in oblačila: Kaj nostiti, ko imate stomo

Kaj nositi, ko imate stomo

 

Novi stomisti so po operaciji stome zaskrbljeni, kako bodo oblačila vplivala na stomo in kaj pravzaprav lahko sploh nosijo. Prvih nekaj tednov po navadi nosijo ohlapna oblačila, čez nekaj časa pa se novega občutka v trebuhu že navadijo in nosijo boste svoja običajna oblačila. Tesna oblačila ne bodo vplivala na stomo.   

Nasveti za oblačenje za moške

Prilagoditev oblačil oziroma pasu hlač je popolnoma odvisna od lokacije stome. Pomembno pa je, da se izbere takšne hlače, ki ne pritiskajo na stomalno vrečko. 

Nekatera podjetja pa danes že oblikujejo posebna oblačila za moške s stomo – npr. kopalke, spodnje perilo in hlače z visokim pasom. Med najbolj znanima blagovnima znamkama, ki izdelujeta spodnje perilo in kopalke za stomiste sta Comfizz in Vanilla Blush

 Nasveti za oblačenje za ženske

Ženske lahko izbirajo med hlačami ali krili z visokim pasom. Dobra izbira so tudi športne pajkice. Če pa se odpravite na plažo, lahko izbirate med enodelnimi kopalkami, ali tistimi z višjim pasom. Po želji pa seveda lahko nosite tudi podporni steznik.   

 

Imate vprašanje?

Naša ekipa in osebni zdravnik vam z veseljem priskočimo na pomoč. V primeru vprašanj svetujemo, da si jih zapišete, lahko pa vodite tudi svoj dnevnik za stomo.

Za še več nasvetov pa nas lahko spremljate tudi na uradni Facebook strani Jaz, stoma in Dansac ter v zaprti skupini Življenje s stomo. 

Deli:

Lahko pomagamo?

Ne glede na to ali ste stomist, negovalec ali zdravstveni delavec, če imate vprašanja o izdelkih Dansac in kako jih uporabiti, vam lahko pomagamo.

Prijavite se na
e-novice

  Življenje
  s stomo

  Naša želja je spodbuditi osebe s stomo oziroma tiste, ki se na to spremembo šele pripravljajo, da je življenje s stomo lahko ravno tako lepo in izpopolnjeno.

  NAROČITE
  BREZPLAČEN
  VZOREC