Družbene interakcije po operaciji stome

Ko imate stomo, ste lahko zaskrbljeni ali imate pomisleke o tem, da bi zapustili svoj dom in šli ven. Ti občutki so povsem naravni in ti preprosti nasveti vam bodo morda koristili pri načrtovanju vaših aktivnosti.

Kako obvladati družbene situacije po operaciji stome 

V dneh in tednih po operaciji stome je seveda normalno, da se sprašujete, kako se bodo drugi odzvali na vaše novo stanje. Ker ste bili ob prvem pogledu nanjo morda pretreseni, vas lahko skrbi, da se bodo enako počutili tudi drugi, če bodo vedeli, da jo imate. Običajno so takšne skrbi pretirane. 

Pomisleki glede druženja

Po operaciji se vam bo morda zdelo, da je stoma velika ovira pri družabnih stikih. Razlogov za to je več. Morda vas skrbi na primer neprijeten vonj. Običajno to ni težava, saj so danes na voljo kapljice za odpravljanje vonjav, vendar nas zlahka skrbi, kaj si bodo mislili drugi. Če je kožna pregrada okoli stome dobro zatesnjena, ne bi smeli imeti težav z neprijetnim vonjem. 

Ko je stoma nova, jo boste občutili kot pravo fizično prisotnost, zato vas bo morda skrbelo, kako ste videti ali kako vas bodo gledali v javnosti. Realnost je taka, da se v večini primerov ljudje ne bodo zavedali, da imate pod oblačili vrečko. Če se vam pa zdi, da je vidna, se posvetujte z medicinsko sestro za nego stome, saj je to lahko posledica prekomernih »vetrov«.

Načrtovanje druženja

V vašem družbenem svetu so ljudje, ki so vam blizu in vedo vse o vaši bolezni, operaciji ter okrevanju. Obstajajo tudi drugi, ki ne poznajo podrobnosti, vendar bodo opazili, da vas nekaj časa niso videli v službi, klubu ali kje drugje. Nekateri bodo radovedni, drugi bodo resnično zaskrbljeni in zainteresirani. V vsakem primeru boste morali ustrezno sodelovati, kar vas lahko vznemiri.

 

 

po-operaciji-stome

Še nekaj nasvetov:

  • Zavedajte se, da vam ni treba popolnoma vsega deliti z vsemi.
  • Sami se odločite, koliko želite povedati in komu.
  • S svojimi najbližjimi bodite odkriti, saj verjetno tako in tako poznajo večino podrobnosti o vaši operaciji stome. 
  • Odločite se, kaj točno in koliko boste povedali tistim, ki vam niso preveč blizu, če sploh kaj.

Predvsem pa ne pozabite, da imate v vsaki družabni situaciji nadzor in da se lahko odločite, koliko boste razkrili. Že samo to dejstvo lahko zmanjša vaš stres, da boste lahko samozavestni in sproščeni. 

Imate vprašanje?

Naša ekipa in osebni zdravnik vam z veseljem priskočimo na pomoč. V primeru vprašanj svetujemo, da si jih zapišete, lahko pa vodite tudi svoj dnevnik za stomo.

Za še več nasvetov pa nas lahko spremljate tudi na uradni Facebook strani Jaz, stoma in Dansac ter v zaprti skupini Življenje s stomo. 

Deli:

Lahko pomagamo?

Ne glede na to ali ste stomist, negovalec ali zdravstveni delavec, če imate vprašanja o izdelkih Dansac in kako jih uporabiti, vam lahko pomagamo.

Prijavite se na
e-novice

    Življenje
    s stomo

    Naša želja je spodbuditi osebe s stomo oziroma tiste, ki se na to spremembo šele pripravljajo, da je življenje s stomo lahko ravno tako lepo in izpopolnjeno.

    NAROČITE
    BREZPLAČEN
    VZOREC