Obvladovanje stresa v vašem odnosu po operaciji stome

Obvladovanje stresa v vašem odnosu po operaciji stome

 

Operacija stome lahko vpliva na vaše odnose ter povzroči neželen stres in tesnobo. Do stresa v razmerju pristopite konstruktivno in poskusite uporabiti koristno vajo.

 

 

 

Po operaciji stome se naučite obvladovati stres v odnosih.

Odnosi so zapleteni, tudi v času, ko smo zdravi. Po velikem posegu, kot je operacija stome, se lahko odnosi še bolj zapletejo. Celo začasne situacije, kot je izguba dohodka ali partnerjeva skrbstvena vloga med okrevanjem, lahko povzročijo veliko obremenitev.
Glede stresa bodite konstruktivni
Stres, zaskrbljenost, jeza, tesnoba in strah niso dobri za vas ali vaš odnos s partnerjem. Pomembno je, da se po operaciji stome naučite nekaj konstruktivnih načinov za spopadanje s stresom v vašem odnosu.
Najprej poskusite ugotoviti vzroke, ki vam povzročajo stres. Ko boste razumeli vzroke, se lahko s partnerjem skupaj spopadeta s tem, ob čemer se zavedajta, da nobeden od vaju ne more sam popraviti obremenjenega odnosa.

Vaja za odnose po operaciji

Spodaj je vaja, ki jo lahko po operaciji stome izvajata skupaj. Pomaga vam lahko pri reševanju težav v zvezi ter vam pomaga zmanjšati stres in vas zbliža s partnerjem. Preden začnete, vedite, da pri tej vaji ne gre za kritiziranje. Poskusite ostati osredotočeni na glavni cilj: izboljšati vajin odnos po operaciji stome.

1. Pogovorita se o vseh stvareh, ki vaju oba obremenjujejo.
2. Zapišite težave, nato pa jih razporedite po vrstnem redu – od največje do najmanjše.
3. Začnite z najbolj stresnim in perečim vprašanjem, vendar se pogovorite tudi o ostalih.
4. Naredite načrt za reševanje ene ali dveh velikih težav.
5. Takoj se lotite tudi ene ali dveh majhnih nadlog – hitre zmage, da se bosta oba počutila dobro glede svojega napredka!

Ta vaja vam lahko pomaga prepoznati stres, ki ga trpita, in kako le-ta vpliva na vajin odnos. Ne pozabite, da morate drug drugemu izraziti tudi hvaležnosti za podporo.

 

 

 

 

 

Deli:

Lahko pomagamo?

Ne glede na to ali ste stomist, negovalec ali zdravstveni delavec, če imate vprašanja o izdelkih Dansac in kako jih uporabiti, vam lahko pomagamo.

Prijavite se na
e-novice

    Življenje
    s stomo

    Naša želja je spodbuditi osebe s stomo oziroma tiste, ki se na to spremembo šele pripravljajo, da je življenje s stomo lahko ravno tako lepo in izpopolnjeno.

    NAROČITE
    BREZPLAČEN
    VZOREC