Zdrava koža okoli stome

 

Zdrava koža okoli stome je ključnega pomena za preprečevanje okužb. Urin in drugi izločki lahko kožo dražijo, zato je pravilna nega pomembna. Spoznajte anatomijo kože in njeno delovanje, da boste lahko bolje skrbeli za kožo okoli stome.

Vse o koži 

Koža je eden izmed največjih organov, pa tudi eden izmed najtežjih (tehta kar 4-5 kilogramov). Koža pokriva celotno zunanjo površino telesa in predstavlja obrambo pred zunanjimi dejavniki.

Sestavljena je iz treh slojev. Najbolj vrhnjo plast, ki je v stiku z zunanjim okoljem imenujemo povrhnjica ali epidermis. Sledi srednja plast, ki jo imenujemo usnjica ali dermis. Najbolj notranja plast se imenuje podkožje. Vse tri plasti se po svoji anatomiji in delovanju močno razlikujejo.

Koža se obnavlja na vsakih 26 –42 dni in ima več funkcij:

  • Služi kot zaščitna pregrada pred zunanjimi vplivi.
  • Zagotavlja odpornost proti bakterijam in drugim patogenim organizmom. 
  • Uravnava pretok krvi in telesno temperaturo.
  • Omogoča čutno zaznavanje.
  • Sintetizira vitamine. 

 

 

Osnovna anatomija kože

Zunanji vidni del kože je povrhnjica, ki je razdeljena na pet plasti. Povrhnjica je razmeroma tanka, vendar čvrsta. Večinoma je sestavljena iz celic, ki se počasi selijo navzgor proti površini, kjer se izločijo in jih nadomestijo nove celice od spodaj.

Zgornja plast povrhnjice se imenuje rožena plast kože (Stratum corneum). Ta zgornja plast je strukturirana podobno kot opeke in malta. Zrele celice so opeke, ki zagotavljajo moč kože. Medcelični lipidni matriks pa jih drži skupaj kot malta. 

Zdravje rožene plasti je bistvenega pomena za ohranjanje zaščitne kožne pregrade in ohranjanje vlažnosti kože, saj preprečuje prekomerno izhlapevanje.

To okolje kože se imenuje kislinski plašč. Kislinski plašč podpira sposobnost kože, da služi kot zaščitna pregrada. Motnje v vrednosti pH lahko porušijo kislinski plašč in povzročijo, da je koža dovzetna za draženje in poškodbe. Neravnovesje pH-vrednosti lahko zato ogrozi sposobnost kože, da se zaščiti.

 

Težave s peristomalno kožo

Čeprav je peristomalna koža na začetku zdrava, pogosto ne ostane takšna. Na kožo lahko vpliva več dejavnikov, ki povzročijo okvare povrhnjice in neravnovesje v kislinskem plašču. Med njimi so:

Uhajanje

Stomalna tekočina je za kožo jedka. Zaradi poškodb kože je tako težje doseči dobro prileganje kožni pregradi.

Slabo prileganje sistema vrečk

Brez dobrega prileganja okoli stome lahko pride do uhajanja. Slabši oprijem lahko povzroči uhajanje in poškodbe kože.

Mehanske poškodbe

Slab oprijem ali slabo prilegajoča se kožna pregrada lahko povzroči prepogoste menjave pregrade in zato škodljivo lupljenje kože.

Če vzroka za težave s peristomalno kožo ne odpravite takoj, se lahko znajdete v začaranem krogu, ki ga boste z naraščajočo resnostjo težave še težje obvladovali. Če pride do stalnega uhajanja ali draženja kože, se takoj obrnite na medicinsko sestro za nego stome. 

Imate dodatna vprašanja?

Naša ekipa in osebni zdravnik vam z veseljem priskočimo na pomoč. V primeru vprašanj svetujemo, da si jih zapišete, lahko pa vodite tudi svoj dnevnik za stomo.

Za še več nasvetov pa nas lahko spremljate tudi na uradni Facebook strani Jaz, stoma in Dansac ter v zaprti skupini Življenje s stomo. 

Deli:

Lahko pomagamo?

Ne glede na to ali ste stomist, negovalec ali zdravstveni delavec, če imate vprašanja o izdelkih Dansac in kako jih uporabiti, vam lahko pomagamo.

Prijavite se na
e-novice

    Življenje
    s stomo

    Naša želja je spodbuditi osebe s stomo oziroma tiste, ki se na to spremembo šele pripravljajo, da je življenje s stomo lahko ravno tako lepo in izpopolnjeno.

    NAROČITE
    BREZPLAČEN
    VZOREC