Kaj je urostoma?

Urostoma je kirurško ustvarjena preusmeritev urina. Ustvari se, ko je mehur odstranjen in pacient potrebuje nov način odvajanja urina. Pri urostomiji kirurg s koščkom tankega črevesa oblikuje novo cevko, skozi katero lahko prehaja urin. Na enem koncu cevke sta pritrjena sečevoda (cevki, ki običajno odvajata urin iz ledvic v mehur), drugi konec pa je speljan skozi odprtino v trebušni steni. 

Po operaciji se v urostomalni vrečki stalno zbira urin iz urostome. Obstajajo pa tudi druge vrste operacij stome. Druga dva pogosta operativna posega sta kolostomija in ileostomija. 

Zakaj je potrebna operacija urostome?

Na tisoče ljudi vsako leto prestane operacijo stome, ki je lahko potrebna zaradi bolezni, nesreče ali prirojene invalidnosti in lahko včasih reši življenje.

Več bolezni in obolenj lahko privede do urostomije, med drugimi so to:

  • rak mehurja 
  • prirojeno obolenje ali prirojena invalidnost 
  • hudi izčrpavajoči primeri urinske inkontinence ali ponavljajoče se okužbe sečil
  • intersticijski cistitis  
  • nesreča ali druga vrsta poškodbe

Imate o urostomi dodatna vprašanja?

Naša ekipa in osebni zdravnik vam z veseljem priskočimo na pomoč. V primeru vprašanj svetujemo, da si jih zapišete, lahko pa vodite tudi svoj dnevnik za stomo.

Za še več nasvetov pa nas lahko spremljate tudi na uradni Facebook strani Jaz, stoma in Dansac ter v zaprti skupini Življenje s stomo.

.

Deli:

Lahko pomagamo?

Ne glede na to ali ste stomist, negovalec ali zdravstveni delavec, če imate vprašanja o izdelkih Dansac in kako jih uporabiti, vam lahko pomagamo.

Prijavite se na
e-novice

    Življenje
    s stomo

    Naša želja je spodbuditi osebe s stomo oziroma tiste, ki se na to spremembo šele pripravljajo, da je življenje s stomo lahko ravno tako lepo in izpopolnjeno.

    NAROČITE
    BREZPLAČEN
    VZOREC