Kaj je ileostoma?

Ileostoma je kirurško ustvarjena odprtina v tankem črevesu, imenovanem »ileum«. V večini primerov kirurg za oblikovanje stome uporabi del terminalnega ileuma (končni odsek tankega črevesa). Ileum nato speljejo skozi trebušno steno, ga obrnejo navzven, da nastane izliv, nato pa zašijejo na kožo.

Ileostoma preusmerja tok blata, pri čemer se izhod in konsistenca toka razlikujeta glede na lokacijo stome v tankem črevesu. Ileostomalna vrečka je drenažna vrečka, v kateri se zbira blato iz tankega črevesa. 

Zakaj je potrebna operacija ileostome?

Veliko ljudi po vsem svetu je že imelo operacijo stome. Ta poseg v številnih primerih rešuje življenja. Pri nekaterih je bila operacija stome potrebna zaradi nesreče. Drugi jo lahko potrebujejo kot zdravilo za bolezni črevesja ali za odpravo prirojene invalidnosti. 

Več različnih bolezni in obolenj lahko privede do ileostomije. Nekatere težave, zaradi katerih je treba izvesti to vrsto operacije, vključujejo: 

 • ulcerozni kolitis
 • Chronova bolezen
 • družinska adenomatozna polipoza (FAP)
 • poškodba/perforacija
 • rak 

 

Imate o ileostomi dodatna vprašanja?

Naša ekipa in osebni zdravnik vam z veseljem priskočimo na pomoč. V primeru vprašanj svetujemo, da si jih zapišete, lahko pa vodite tudi svoj dnevnik za stomo.

Za še več nasvetov pa nas lahko spremljate tudi na uradni Facebook strani Jaz, stoma in Dansac ter v zaprti skupini Življenje s stomo. 

Deli:

Lahko pomagamo?

Ne glede na to ali ste stomist, negovalec ali zdravstveni delavec, če imate vprašanja o izdelkih Dansac in kako jih uporabiti, vam lahko pomagamo.

Prijavite se na
e-novice

  Življenje
  s stomo

  Naša želja je spodbuditi osebe s stomo oziroma tiste, ki se na to spremembo šele pripravljajo, da je življenje s stomo lahko ravno tako lepo in izpopolnjeno.

  NAROČITE
  BREZPLAČEN
  VZOREC