Spolno življenje

Spolna aktivnost je ena izmed vaših običajnih funkcij, zato naj vas stoma od nje ne odvrne.

Čeprav je operacija stome po letih bolezni in neudobja prinesla temu konec, sedaj predstavlja spremembo naravnih telesnih funkcij. Ob tej spremembi vas bodo nekatera čustva lahko pripeljala do drugačne samopodobe. Večina sprememb, povezane s samo videnjem, bodo potekale postopoma skozi časovno obdobje, kot pri staranju. Posledica operacije stome pomeni nenadno spremembo na vašem telesu, katera bo vplivala na vašo samopodobo, zato boste potrebovali čas za prilagoditev. Normalno je, da boste medtem žalostni in potrti, vendar ste to še vedno vi.

NASVETI IN NAPOTKI

  • Svoje misli, želje in potrebe delite z vašim partnerjem.
  • Vaše navade v zvezi s spanjem naj ostanejo enake.
  • Pokažite, da cenite topel in ljubeč odnos.
  • Ostanite intimni in odkrito razpravljajte o vseh vprašanjih.
  • Pomembni so dotikanje, božanje, toplina in naklonjenost.

Če v tem trenutku nimate partnerja, a že razmišljate, kako boste bodočemu povedali za vašo stomo, vedite, da ni pravega in najboljšega časa. Kdaj mu boste to zaupali boste presodili sami. Vendar pa bo morda bolje, da mu to zaupate na začetku, pred prvo intimnostjo. To vam bo olajšalo stvari in ohranilo vašo sproščenost. Ljudje s stomo imajo odnose, se poročijo, imajo otroke ter živijo normalno življenje. Razmerja, ki vključujejo osebe s stomo, so prav tako trdna kot razmerja drugih.

Če imate o spolnosti in kako se soočati s tem področjem, ko imate stomo, vprašanja, lahko obiščete Facebook skupino Življenje s stomo. V njej stomisti in ljudje, ki imajo družinskega člana s stomo, izmenjujejo mnenja, odgovarjajo na različna vprašanja in si med seboj pomagajo. 

Deli:

Lahko pomagamo?

Ne glede na to ali ste stomist, negovalec ali zdravstveni delavec, če imate vprašanja o izdelkih Dansac in kako jih uporabiti, vam lahko pomagamo.

Prijavite se na
e-novice

    Življenje
    s stomo

    Naša želja je spodbuditi osebe s stomo oziroma tiste, ki se na to spremembo šele pripravljajo, da je življenje s stomo lahko ravno tako lepo in izpopolnjeno.

    NAROČITE
    BREZPLAČEN
    VZOREC