Delo

Po operaciji stome nazaj na delo

 

Razumljivo je, da ste po operaciji stome nekoliko zaskrbljeni zaradi vrnitve na delo. A približno 8–12 tednov po njej se lahko vrnete v normalno življenje in opravljate vsakodnevne aktivnosti. Da pa boste za vrnitev na delo popolnoma pripravljeni, smo za vas pripravili nekaj nasvetov.

Nihče v vašem delovnem okolju ne rabi vedeti, da imate stomo, če to ne želite.

Pred vrnitvijo na delo, premislite ali si želite o svojem delavniku govoriti z vašim nadrejenim. Morda boste prve 2-4 tedne potrebovali polovični delavnik. Vaša stoma vas ne sme omejevati pri tipu in izbiri dela, ki ga opravljate.

Nasveti in napotki

  • Na delo si prinesite dodatno tekočino.
  • Hrano uživajte redno tudi na delovnem mestu.
  • Če opravljate delo, ki vključuje težko dvigovanje, ne pozabite nositi pasu za podporo.
  • Če opravljate delo na gradbišču, boste morda želeli imeti na stomi dodatno zaščito (vprašajte stoma sestro/ zdravstvenega delavca).

Če imate o stomi in o vrnitvi na delo vprašanja, vas vabimo v zaprto Facebook skupino Življenje s stomo, kjer si stomisti in tisti, ki imajo družinskega člana s stomo, izmenjujejo mnenja in nasvete. 

Deli:

Lahko pomagamo?

Ne glede na to ali ste stomist, negovalec ali zdravstveni delavec, če imate vprašanja o izdelkih Dansac in kako jih uporabiti, vam lahko pomagamo.

Prijavite se na
e-novice

    Življenje
    s stomo

    Naša želja je spodbuditi osebe s stomo oziroma tiste, ki se na to spremembo šele pripravljajo, da je življenje s stomo lahko ravno tako lepo in izpopolnjeno.

    NAROČITE
    BREZPLAČEN
    VZOREC